maandag 18 juni 2007

The Main Lead - Storytelling


Interactive Storytelling

Door: Mark Berkouwer

Niels de Rooij

Paul Klompenhouwer

Hogeschool van Amsterdam

Instituut voor Interactieve Media

Content in Motion

The User is King!

Docenten: Joris Dormans

Auke Touwslager

Marco Sterk

Orpheu de Jong

5 juni 2007


1. Opdracht

Ontwerp en ontwikkel een non-lineair/interactief verhaal. De vorm is vrij naar keuze en inzicht. Probeer een uitwerking te vinden die het beste bij het verhaal of de doelstellingen past. Het eindproduct is minimaal een demo.


2. Verhaal

Een groep van vijf criminelen heeft een bankoverval gepleegd. Twee van hen heeft de politie in de kraag weten te vatten, de overige drie overvallers zijn er met een buit van 900.000 euro vandoor gegaan. De identiteit van deze drie criminelen is bekend. Een speciaal geformeerd rechercheteam krijgt een week de tijd om de overvallers en de buit op te sporen.

Gebruiker

De gebruiker is in dit verhaal onderdeel van het rechercheteam dat de zaak onderzoekt. Hij of zij kan zich via internet aanmelden als deelnemer. Zeven dagen lang ontvangen de deelnemers dagelijks opsporingstips. Door bewijzen te verzamelen en te delen met andere deelnemers moet de overval worden opgelost. De deelnemer die als eerste de juiste locatie van het verdwenen geld ontdekt, is de glorieuze winnaar.

Dashboard

Iedere rechercheur krijgt na inschrijving de beschikking over een digitaal dashboard. Dit is als het ware een communicatiecentrum. Hier komt alle informatie binnen en kan met de buitenwereld worden gecommuniceerd. Zo kan een rechercheur met behulp van het dashboard bellen, e-mailen en verdachten ondervragen.

Dagelijks worden de deelnemers door de hoofdrechercheurs gebriefd over de stand van zaken. Elke dag zijn er een aantal tips die moeten worden nagetrokken. De briefing vindt ’s ochtends plaats, de rechercheurs krijgen tot 24.00 uur de tijd om op onderzoek te gaan en hun bevindingen in te leveren. Echter, snelheid is geboden, want hoe eerder een rechercheur zijn bevindingen deelt, hoe meer punten hij verdient. De tien rechercheurs met het hoogste aantal punten mogen deelnemen aan het finalespel. Aan het eind van elke werkdag valt ook een aantal deelnemers af. Vijfentwintig procent van de rechercheurs met het minste aantal punten moet het veld ruimen. De groep rechercheurs wordt dus na verloop van tijd steeds kleiner.


3. Hoofdrolspelers

Nordin

Nordin is een 19-jarige jongen uit Amsterdam-Oost. Hij is niet voor het geluk geboren. Hij heeft zijn middelbare school niet afgemaakt en is in de criminaliteit beland. Nordin verhandelt alles waar geld aan te verdienen is: auto’s, wasmachines, dvd-spelers, broodroosters, computers en ga zo maar door. Op zoek naar een tweedehands fiets? Nordin regelt het voor jou… en voor een speciale prijs!

Aydin

Aydin is de 24-jarige broer van Nordin. Aydin is een stuk minder intelligent dan Nordin en komt door de handel en wandel van zijn jongere broer steeds weer in de problemen.

Max

Max (23) is de leider van de groep, maar wordt vlak na de overval door de politie gepakt. Max is na zijn studie aan lager wal geraakt en in aanraking gekomen met criminaliteit. Zijn ouders hebben hun handen min of meer van hem af getrokken, maar zijn vader is op de meest onverwachte momenten de redder in nood.

Katja

Katja (21) is de vriendin van Max. Katja en Max wonen samen, maar zij is niet helemaal op de hoogte van de handel en wandel van Max. Ze raakt door een stom toeval betrokken bij de overval.

Danny

Danny is de 24-jarige neef van Max en kent de broers Aydin en Nordin uit het helerscircuit. Danny lijkt een keurige jongen, maar gaat als het moet over lijken. Zelfs zijn vrienden zijn bang voor hem…


Plot: Katja is door stom toeval betrokken geraakt bij de overval. Ze is met Aydin en Nordin met een huurauto gevlucht. De huurauto staat ergens op een plek in Nederland met drie tassen. Het is aan de rechercheurs om in een week tijd uit te zoeken waar de auto in Nederland staat.

De tien overgebleven rechercheurs krijgen aan het eind van dag zes te horen of de locatie van de auto klopt. Zij gaan op de zevende dag de strijd met elkaar aan. De rechercheurs moeten vragen beantwoorden die betrekking hebben op de hoofdverdachten en de overval. De drie rechercheurs met de meeste goede antwoorden mogen een tas kiezen. Slechts een tas bevat de geldbuit, de twee overige tassen zijn gevuld met verfbommen. De rechercheur die de tas met geld opent is de winnaar.


3. Verhaallijnen

· Rechercheurs gebriefd (filmpje, wat is er gebeurd?)

Hoofdverdachten worden geïntroduceerd. Rechercheurs krijgen de opdracht om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen.

Via het dashboard kunnen rechercheurs de crime scene onderzoeken en bewijzen veilig stellen.

Er ligt onder meer een id-bewijs. Dat is een belangrijk ding in het verhaal. Dat moeten rechercheurs minimaal veilig stellen.

· Rechercheurs kunnen Max ondervragen. Er is een id-bewijs gevonden van Aydin. Rechercheurs kunnen onder meer punten verdienen door er achter te komen of er een relatie is tussen Max en Aydin. Max zegt Aydin niet te kennen, maar uit zijn Hyves-profiel blijkt dat zij elkaar wel degelijk kennen.

· Verder zijn er krantenartikelen en filmpjes beschikbaar (journaal) waarin getuigen verslag doen van de overval.

· Opsporing Verzocht nieuwsbrief.

· Uit de getuigenverklaring in de krant is gebleken dat na de overval een auto met hoge snelheid is weggereden. In de auto zaten drie personen. Aan het stuur zat een vrouw. Ze had lang donker krullend haar. Wie zijn de twee personen achter in?

· Er komen videobeelden van de overval beschikbaar. Het zijn buitenopnames. Op de opnames is te zien dat de broers Aydin en Nordin wegrennen. De opnames worden dezelfde avond op televisie vertoond. Daarnaast wordt op televisie een interview getoond met bankbediende Herman, hij heeft tijdens de overval bij twee personen een panty van het hoofd getrokken. De panty is een belangrijke aanwijzing. Deze bevat een code van een kluis.

· Rechercheurs proberen de getuige Herman van het televisie-interview te vinden. Hij blijkt een belangrijk bewijsstuk, een panty, achter te hebben gehouden.

· Herman houdt een pagina bij op Twitter, 24 uur per dag is te zien waar hij zich bevindt.

· Vandaag is Herman aanwezig op een landelijk dag voor slachtofferhulp. Hij woont daar een lezing bij. Rechercheurs moeten de panty van Herman met de code in beslag nemen.

· Er komen tips binnen over de identiteit van Aydin en Nordin.

· Nordin blijkt een handel te hebben in panty’s. De panty’s zijn opgeslagen in een loods. Een getuige geeft het adres van de loods. Rechercheurs kunnen de loods van binnen bekijken.

· Op de muur staat in neon een telefoonnummer. Als je het telefoonnummer belt krijg je de voicemail van Danny senior zijn autohandel. Hij weet je te vertellen dat hij Danny jr. voor het laatst heeft gezien op de dag van de overval, haastig nam hij een leenauto mee, een witte Peugeot.

· De broers Aydin en Nordin zijn opgepakt door collega’s van het arrestatieteam. Ze zijn te verhoren. Rechercheurs moeten zien te ontrafelen wie de vrouw achter het stuur is en waar de auto is gebleven.

· Nordin laat los dat het gaat om Katja, de vriendin van Max. Zij is na de overval met de Peugeot op pad gegaan en heeft het geld ergens gedropt.

· Er komt een tip binnen. De Peugeot is gesignaleerd op een parkeerplaats bij een dierentuin.

· Katja laat op haar Hyves-profiel door middel van een krabbel weten dat ze bij haar moeder verblijft.

· Katja wordt gearresteerd. Rechercheurs moeten zien te achterhalen waar ze de tassen heeft gedropt. Katja blijkt één tas te hebben gedropt in een kluis op een NS-station. De code in de panty is de code van de kluis. De andere tas ligt in de loods van Aydin. Deze tas bevat geen geld, maar slecht verfbommen. De winnaar vindt de tas met geld, de verliezer krijgt verf in zijn gezicht.

Geen opmerkingen: