maandag 18 juni 2007

Personal Space

Personal Space| een nieuw werk voor de transmediale 2008

Het idee|
Iedereen heeft een stuk persoonlijke ruimte nodig, zeker bij onbekenden. Als je met een onbekende in de lift staat ga je niet pal voor hem staan maar op een redelijke afstand. Breek je deze persoonlijke ruimte van de persoon dan zal hij hierop reageren. Zo zijn er nog een tal van voorbeelden waarbij mensen het niet waarderen of vreemd opkijken als je hun persoonlijke ruimte breekt. Denk aan: achter iemand lopen op straat, achter iemand staan bij de pinautomaat of pal naast iemand gaan staan bij een rustige bushalte, enzovoort. Hetzelfde geld voor wilde dieren, die hebben veel meer persoonlijke ruimte nodig, en als je die niet respecteerd reageren ze hier op, en meestal niet op een zachtzinnige manier.

De Amerikaan Hall heeft de interpersoonlijke ruimte in 4 zones verdeeld:

· De intieme zone (0-45 cm)

· De persoonlijke zone (45-120 cm)

· De sociale zone (120-360 cm)

· De publieke zone (360-750 cm of meer)

Met de persoonlijke ruimte van mens en dier in het achterhoofd wil ik een nieuw interactief werk gaan ontwikkelen voor de transmediale. Jij, de bezoeker zal een reactie gaan uitlokken bij de persoon of het bepaalde dier op het scherm. Spelen met wat wel en niet kan.

Werking|
Op een projectiescherm word een mens of dier geprojecteerd, dit is een filmpje waar het dier of mens een bepaalde bezigheid aan het doen is. Bijvoorbeeld een baviaan zit in op een grasveld, maar hoe dichterbij je er komt des te meer hij geirriteerder word, meer gaat rondlopen, en uiteindelijk toch een reactie geeft dat je niet gewenst bent.

Boven en naast het scherm zitten een aantal beweging en afstands sensoren, deze meten waar de bezoeker zich bevind. De ruimte voor het scherm wordt verdeeld in een aantal zones, als de bezoeker een zone overschrijd dan zal de projectie op het scherm hier direct op reageren.
Zo kan de bezoeker spelen met de reacties, met de persoonlijke ruimte.

Geen opmerkingen: